niedziela, 3 grudnia 2017

Burger idealny (w 5 minut)!

Moja Druga Połówka wielokrotnie chwaliła się rewelacyjnymi burgerami i obiecywała, że jak spróbuję, będę zachwycona. Patrzyłam tylko z wyraźnym powątpiewaniem. Ja i burgery?! Nigdy!
- Dobrze - powiedziałam - rób, spróbuję kawałeczek.
Spróbowałam. Kawałeczek. Potem drugi. Zjadłam całego z apetytem i zaczęłam rozglądać się za dokładką. Burgery z FoodTracków, FoodPatroli i innych MacDonaldów nie umywają się do tego prostego, zdrowego cudeńka sztuki kulinarnej!
Od tamtej pory w naszej lodówce zawsze leży trochę wołowiny i czerwona cebulka, a burger stał się świetną alternatywą dla kanapki z szynką.
Oto przepis (mamy dwie wersje - dla niej i dla niego :) ):


Wersja Fit

Wersja Macho



1. Bułeczka gryczana z Lidla



1. Bułka pszenna z sezamem




Bułkę kroimy na pół i obie części kładziemy "piętkami do siebie / przeciętymi powierzchniami na zwenątrz" w opiekaczu. Zostawiamy na 2-3 minuty. Dzięki temu będzie ciepła i chrupiąca, a jednocześnie miękka!


2. Mięso wołowe mielone (mała porcja)



2. Mięso wołowe mielone (duża porcja)


Z czystego mięsa wołowego mielonego, bez żadnych dodatków, uformować burgery (lub kupić już uformowane). Mięso chude (dostępne np. w sklepach Piotr i Paweł) będzie bardziej fit, natomiast mięso z pewną ilością tłuszczu (np. Lidl, Biedronka) jest jednak smaczniejsze. Burgery podsmażamy z obu stron przez kilka minut na średnim ogniu, bez użycia tłuszczu (ten wytopi się z mięsa). Solimy i pieprzymy do smaku!


3. Ketchup i musztarda


Dolną część bułki smarujemy musztadą (delikatesowa Milano), górną ketchupem (Pudliszki pikantny).




5. Pomidor (2 plasterki), czerwona cebula (2 plasterki) i sałata (listek)



5. Pomidor (plasterek), czerwona cebula (plasterek) i sałata (listek)










Warzywa umyte i pokrojone układamy na burgerku. Pomidora z cebulą na spodniej części bułki, na to mięso, a na wierzch listek sałaty. Sałatę wcześniej osuszamy, możemy też odkroić twardą białą część.


6. O nie! Jesteśmy fit!




6. Ser cheddar (plasterek)




Z serem Cheddar uważamy - możemy dodać jeden plasterek (jeżeli lubimy), ale nie więcej - inaczej zupełnie zdominuje smak burgera.



7. Gotowe! Smacznego!


(Fotografia poglądowa, na zaostrzenie apetytu ;) Prawdziwe zamieszczę niebawem!)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz