Moja Druga Połówka wielokrotnie chwaliła się rewelacyjnymi burgerami i obiecywała, że jak spróbuję, będę zachwycona. Patrzyłam tylko z wyraźnym powątpiewaniem. Ja i burgery?! Nigdy!
- Dobrze - powiedziałam - rób, spróbuję kawałeczek.
Spróbowałam. Kawałeczek. Potem drugi. Zjadłam całego z apetytem i zaczęłam rozglądać się za dokładką. Burgery z FoodTracków, FoodPatroli i innych MacDonaldów nie umywają się do tego prostego, zdrowego cudeńka sztuki kulinarnej!
Od tamtej pory w naszej lodówce zawsze leży trochę wołowiny i czerwona cebulka, a burger stał się świetną alternatywą dla kanapki z szynką.
Oto przepis (mamy dwie wersje - dla niej i dla niego :) ):
Wersja Fit |
Wersja Macho |
1. Bułeczka gryczana z Lidla |
1. Bułka pszenna z sezamem |
|
|
Bułkę kroimy na pół i obie części kładziemy "piętkami do siebie / przeciętymi powierzchniami na zwenątrz" w opiekaczu. Zostawiamy na 2-3 minuty. Dzięki temu będzie ciepła i chrupiąca, a jednocześnie miękka!
|
|
2. Mięso wołowe mielone (mała porcja) |
2. Mięso wołowe mielone (duża porcja) |
|
|
Z czystego mięsa wołowego mielonego, bez żadnych dodatków, uformować burgery (lub kupić już uformowane). Mięso chude (dostępne np. w sklepach Piotr i Paweł) będzie bardziej fit, natomiast mięso z pewną ilością tłuszczu (np. Lidl, Biedronka) jest jednak smaczniejsze. Burgery podsmażamy z obu stron przez kilka minut na średnim ogniu, bez użycia tłuszczu (ten wytopi się z mięsa). Solimy i pieprzymy do smaku!
|
|
3. Ketchup i musztarda
|
|
| |
Dolną część bułki smarujemy musztadą (delikatesowa Milano), górną ketchupem (Pudliszki pikantny).
|
|
5. Pomidor (2 plasterki), czerwona cebula (2 plasterki) i sałata (listek)
|
5. Pomidor (plasterek), czerwona cebula (plasterek) i sałata (listek)
|
|
|
|
|
|
|
Warzywa umyte i pokrojone układamy na burgerku. Pomidora z cebulą na spodniej części bułki, na to mięso, a na wierzch listek sałaty. Sałatę wcześniej osuszamy, możemy też odkroić twardą białą część.
|
|
6. O nie! Jesteśmy fit!
|
6. Ser cheddar (plasterek)
|
|
|
Z serem Cheddar uważamy - możemy dodać jeden plasterek (jeżeli lubimy), ale nie więcej - inaczej zupełnie zdominuje smak burgera.
|
|
7. Gotowe! Smacznego!
(Fotografia poglądowa, na zaostrzenie apetytu ;) Prawdziwe zamieszczę niebawem!)
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz